Περιβάλλον


Τόση αγωνία ποτέ δεν είχαμε! Τελικά φτάσαμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας! Εκεί ξεκινήσε η ξενάγησή μας από τα σύνορα Σερρών με τη Βουλγαρία, τη λίμνη Κερκίνη,  τον ποταμό Στρυμώνα και έφτασε στη θάλασσα! Σε όλη αυτή τη διαδρομή είδαμε πολλά και όμορφα ζώα μέσα σε υπέροχα τοπία!!
Ελπίζω να καταφέρετε  και σεις να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών και να το απολαύσετε!

Ευχαριστούμε την κ. Εμμανουηλίδου για την ξενάγηση!!

Από Κρίσα
 

Στις 12 Μαρτίου επισκεφθήκαμε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας που έχουμε στη Σέρρες και  αυτά που είδαμε ήταν καταπληκτικά!!!

Θαυμάσαμε όλη τη βιοπικοιλότητα του νομού Σερρών απο το μικρό χορταράκι μέχρι το ελάφι, το αγριογούρουνο και πολλά άλλα!  Όλα αυτά τα ζώα τα βρήκαν οι κυνηγοί στα δάση νεκρά και ειδοποίησαν το μουσείο που  τα βαλσάμωσε και τα εκθέτει .

Ήταν πραγματικά απίστευτη εμπειρία και δε θα το ξεχάσω ποτέ!  Είναι ένα απο τα καλύτερα αξιοθέατα που έχει ο νομός μας!!!!

Σας συνιστώ να το επισκεφθείτε, γιατί όχι μόνο θα σας χαρίσει μία μοναδική ανάμνηση, αλλά και θα σας διδάξει μέσα σε ελάχιστο χρόνο άπειρα πράγματα για τη φύση. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κ. Εμμανουηλίδου που μας βοήθησε να  μάθουμε λεπτομέρειες για το καθένα !

Από:Ηλιάνα


ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ

Σε μια πολύ ωραία εκπαιδευτική εκδρομή που πήγαμε η  Ε' και η ΣΤ' επισκεφθήκαμε το μουσείο φυσικής ιστορίας Σερρών,  ένα πολύ ωραίο μουσείο που άρεσε σε όλους μας. Αυτό το μουσείο είναι μαγευτικό και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξαναβρείτε!!
Στο μουσείο φυσικής ιστορίας μας ξενάγησε η κυρία Εμμανουηλίδου. Μας μίλησε για τη βιοποικιλότητα και ότι ο νομός μας έχει  95% βιοποικιλότητα γιατί έχουμε και θάλασσα και βουνό, αλλά και κάμπο και δάση, όπως επίσης και λίμνη και ποτάμι!
Τα εκθέματα τα έπαιρνε το μουσείο όταν βρίσκονταν νεκρά και ειδοποιούσαν το μουσείο, το οποίο αναλάμβανε να τα βαλσαμώσει.
Όσοι μπορούν να το επισκεφθούν, να μη χάσουν  τη μεγάλη αυτή ευκαιρία να θαυμάσουν αυτό το πολύ ωραίο μουσείο!
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε την κυρία Εμμανουηλίδου που μας ξενάγησε και έλυσε όλες μας τις απορίες.
Από:Μυρτώ

Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία ξαναχρησιμοποιούνται τα απορρίματα, που μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά.

Οφέλη:

Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας επομένως και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ανακυκλώσιμα υλικά είναι: το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, η άσφαλτος, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.

Το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης.

Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του Χαλκού. Την τότε εποχή έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενα τούς έτσι ώστε αυτά να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα. Η κατάσταση άλλαξε με την τεράστια πρόοδο της βιομηχανίας που έκανε την ανακύκλωση πιο δύσκολη. Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση αποφάσισαν με λογότυπο να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Το 2007 για την παραγωγή, την αποθήκευση, την ανακύκλωση και την μεταχείριση των σκουπιδιών υιοθετήθηκε κανόνας για την διευκόλυνση της ανακύκλωσης.

Ανακυκλώσιμα Προιόντα

  • Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ.),
  • Μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή (κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας κλπ.)
  • Προϊόντα εικόνας και ήχου
  • Εξοπλισμός πληροφορικής
  • Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια
  • Ιατροτεχνολογικά προϊόντα ( +φάρμακα)
  • Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου
  • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • Καταλύτες εξάτμισης οχημάτων
  • Φαγητά (λίπασμα)
  • Χαρτί
  • Πλαστικό
  • Αλουμίνιο
  • Γυαλί
  • Ελαστικά Αυτοκινήτων
  • Μπαταρίες
  • Σακούλες
  • Το διεθνές σύμβολο της ανακύκλωσης.
  • File:Recycle001.svg   
  •  Από Αθανασία Κ


ΑΛΣΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

                                                                                               

Στο όμορφο ορείνο χωριό Στάγειρα, την Β.Δ είσοδο του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, σ'ένα πάρκο με θέα σε όλο τον κόλπο της Ιερισσού, υπάρχει το  "Άλσος Αριστοτέλους".

Το Άλσος, όπου πολλά χρόνια πριν υπήρχε ο αδριάντας του Αριστοτέλη, είναι εξοπλισμένο με διαδραστικά όργανα, όπου βρίσκουν εφαρμογή φυσικά φαινόμενα. Έτσι θα πειραματιστείτε με το φακό, το πεντάφωνο, την πυξίδα, το ηλιακό ρολόι, τους οπτικούς δίσκους, το εκκρεμές, τον υδροστρόβιλο,  τις σφαίρες αδράνειας, τα τηλεσκόπια κ.α.

Στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει γίνε πλέον, αγαπημένος προορισμός για μεμονωμένους τουρίστες και σχολεία, άφου συνδυάζει φανταστικά την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.

 

Από Κρίσα


 Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών, μόλις 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, τη λίμνη Κερκίνη με τον μοναδικό υγροβιότοπο, που έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας.Ήταν η ανθρώπινη παρέμβαση που δημιούργησε αυτό τον παράδεισο. Το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα και σταδιακά σχηματίστηκε η λίμνη Κερκίνη .Η λίμνη προσφέρει της ιδανικές συνθήκες παρατήρησης πουλιών. Σήμερα είναι ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών, σπάνιων και προστατευμένων που ζουν και αναπαράγονται εδώ. Δεν είναι τυχαίο που επιστήμονες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο μας επισκέπτονται κάθε χρόνο για τις μελέτες τους.Είναι ένα υπέροχο μέρος όχι μόνο για εκδρομές με το σχολειο αλλά και με την οικογένεια μας!
                                    

                                                                                                             

 Από Κρίσα